Vandaag – 7 juli – is het wereld chocolade dag. de dag ter herinnering aan het feit dat op 7 juli 1550 overheerlijke chocolade voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. Europa kwam in de 16e eeuw in aanraking met cacao, nadat de Spaanse veroveraar Hernán Cortés in 1521 in Mexico landde en de Azteken hem met geschenken overlaadden (waaronder cacaobonen die er o.a. als betaalmiddel werden gebruikt). Cortés nam ze mee terug naar Spanje. In de rest van Europa werd cacao pas later bekend, in Nederland tussen 1610 en 1640.

Wereld chocolade dag vs internationale dag van de chocolade

Er is trouwens nog ook nog een Internationale Dag van de Chocolade die op 13 september wordt gevierd, de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren, een Amerikaans banketbakker en oprichter van de ‘Hershey Chocolate Company’, producent van de populaire Hershey-chocoladereep.

waarom vrouwen zo van Chocolade houden

  1. Waarom vrouwen zo van chocolade houden komt door de dopamine die in de cacaoboon zit en in het proces ook in de chocolade kom, want dit stofje maakt je gelukkig. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ of ‘geluksstofje’ genoemd. Wanneer je hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine aanmaken krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot. Ben jij dol op chocolade? Dan reageren je hersenen dus sterk op je favoriete chocoladetaart of reep. Hoe hoger het cacao gehalte van de reep, hoe meer dopamine er in zit.
  2. Vroeger werd cacao gebruikt door de Maya’s in Midden-Amerika. Zo’n 250 jaar na Christus maakten zij van cacao, maïsmeel en chilipepers een bitter drankje dat werd gedronken door koningen en edellieden. De Maya’s geloofden dat de cacaoplant toebehoorde aan de goden. Later kreeg de plant de naam Theobroma cacao: voedsel voor de goden. 
  3. Cacao is een grote bron van magnesium. Een stof die wij vrouwen hard nodig hebben in ons lichaam, maar waar we tegelijkertijd snel een tekort aan kunnen hebben. Magnesium zorgt ervoor dat je lekker veel energie hebt om de dag door te komen, houdt je hersenen gezond en zorgt voor sterke spieren en een gezonde bloeddruk.
  4. Wist je dat cacao de meeste anti-oxidanten bevat van alle voedingsmiddelen in de supermarkt? Zelfs meer dan de befaamde blauwe bessen. En dat ligt gewoon bij jou in het schap! Anti-oxidanten zijn belangrijk om een gezond hart te behouden en een gezonde bloeddruk.

Wat is jullie favoriete chocolade?

Menu