wat is Boudoir fotografie eigenlijk?

Boudoir reportage

wat is Boudoir fotografie eigenlijk?

Een mooie lingerie foto van een van de topmodellen zoals Heidi Klum, Naomi Campbell of een van de vele Angels in een Victoria Secret string en bijpassend BH maakt die desbetreffende foto nog geen vooraanstaande Boudoir foto. Daar komt (naar mijn idee) namelijk veel meer bij kijken…. Toch worden deze type (reclame) foto’s door (onervaren) fotografen soms betiteld als Boudoir foto’s. Onterecht in mijn ogen. Die foto’s hebben naar mijn mening namelijk helemaal niets met Boudoir fotografie te maken….

Wat is Boudoir fotografie dan?

Hoe ziet een goede boudoir foto er dan uit? Volgens Wikipedia is het woord boudoir afgeleid van het Franse Bouder, wat vrij vertaald pruilen of verdrietig zijn betekent en was van oudsher een ruimte of kamer is waarin de vrouw zich kon terugtrekken wanneer ze dus verdrietig was. Niets romantisch, sexy’s of spannends aan dus eigenlijk…

Maar… het kan volgens Wikipedia ook refereren naar het Engelse Bower; wat dan weer staat voor een privé ruimte van de (upperclass) dame waarin zij kon baden of verkleden en die later gebruikt zou worden voor een romantisch samenzijn met de geliefde van de vrouw….. Kijk… Dat komt al meer in de buurt van de huidige gedachte die men heeft bij Boudoir fotografie.

Toch moet mijn inziens Boudoir fotografie misschien wel meer gezien worden als een benadering voor een bepaald type foto ipv een gerespecteerd en vastgestelde genre binnen de fotografie. Omdat Boudoir fotografie geen ‘vaste’ omschrijving heeft en door velen anders benaderd en gefotografeerd wordt is het moeilijk om het vast te pinnen op 1 omschrijving. Maar toch wordt Boudoir fotografie door velen in het algemene woord gezien als het intiem portretteren van een man, een vrouw of een man en vrouw samen; vaak in lingerie, maar in sommige gevallen ook volledig naakt, waarbij vele verschillende kwaliteiten en eigenschappen van de fotograaf komen kijken; zoals een goede marketing van je eigen bedrijf; een goede adviserende rol kunnen aannemen naar de klant toe; goede know how hebben over de styling van een locatie; goede fotografie skills hebben; goede nabewerking (retouching zelfs) skills hebben en bovenal overtuigingskracht hebben om de klant zo ver te krijgen iets te gaan doen, waarvan ze zelf eigenlijk nooit verwacht hadden dat ze dat ooit eens zouden gaan doen…

Zeker hier in Nederland vind ik Boudoir fotografie daarom ook nog een erg ondergeschoven kindje en wil daar dan ook graag verandering in brengen door middel van mijn eigen Boudoir studio. Vele fotografen doen Boudoir fotografie naast hun ‘standaard’ werk en vermelden dit ergens tussen hun werkzaamheden op hun website; terwijl in bijvoorbeeld Amerika er honderden fotostudio’s alleen maar gespecialiseerd zijn in Boudoir fotografie en niets anders doen dan de vrouw vastleggen op een mooie elegantie manier.

Mijn droom is dus ook om een bekende Boudoirstudio in Nederland te zijn……

Glamour fotoreportage vs Boudoir fotoreportage

Het groot verschil tussen een Glamourfoto van een Victoria Secret Angel en een ‘normale’ Boudoir foto van een dame in (sexy) lingerie en kousen zit hem dan ook in de volgende elementen:

*Ervaren model die dagelijks voor de lens staat in gewaagde kleding vs een alledaagse dame die (hoogstwaarschijnlijk) nog nooit in lingerie voor de camera heeft gestaan

* Vele lingeriewissels op 1 dag puur en alleen om er (reclame) foto’s van te maken vs maximaal 3 kledingwissels (vaak beginnen in een sexy jurk met daaronder sexy lingerie waarin we eindigen) tijdens een boudoir fotoreportage

* Heel team van stylisten en Make up artiesten op de set vs het model en ik tijdens de fotoreportage en een Make up artiest voor opmaak van het model

* Fotoshoot met als doel publicatie en reclame in tijdschriften en op billboard vs mooie elegante en sensuele foto’s laten maken voor je eigen ego boost of als spannend cadeau voor je partner

Wat Boudoir fotografie dus is, of beter gezegd is geworden in mijn ogen in de loop van de tijd is een service speciaal gericht op de vrouw die graag mooie, vaak ietwat sensuele foto’s van zichzelf wil laten maken om verschillende uiteenlopende redenen. Het hele punt bij het boeken van een boudoir reportage is om iets te doen wat hoogstwaarschijnlijk net iets buiten je eigen comfortzone ligt, maar wat je eigenlijk ook wel spannend en uitdagend lijkt om eens te durven doen, iemand mooie foto’s van jou laten nemen in je lingerie…

Toch niet zo makkelijk als het lijkt

Toch is boudoir fotografie niet het simpelweg nemen van een leuke selfie in je spannend lingeriesetje. In tegendeel; een Boudoirreportage is een hele belevenis en begint al bij het eerste emailtje dat je stuurt naar Sweet Boudoir Photography. Je bent immers de eerste (en hoogste) drempel al over en wilt graag de volgende stap zetten naar het laten maken van een reportage van jezelf.
Ik stuur altijd een persoonlijke mail terug met een informatie brochure met tips; een uitnodiging voor een vrijblijvend voorgesprek (in mijn studio of via skype als dat beter uitkomt) en het verzoek om een moodboard voor jezelf te gaan maken op pinterest en die met mij te delen. Na het delen van je moodboard kijk ik naar de stijl die je hebt gekozen en vraag ik je om enkele foto’s te sturen van de lingeriesetjes die jij hebt en die je voor de shoot wilt gebruiken. In overleg geef ik je advies voor een of meerdere spannende setjes of kan er zelfs een shopping afspraak gemaakt worden waarbij we samen op pad gaan!

Op de dag van de shoot wordt je eerst opgemaakt door ervaren Make up artiest waarmee ik standaard werk. Daarna spreken we je moodboard nog een keer door en kiezen we de uiteindelijke kleding en setjes uit die je hebt meegebracht en gaan we aan de slag. Meestal beginnen we met een kledingstuk zoals een wijde trui, een spijkerbroek of een mooi jurkje om jou te laten wennen aan mij en mijn manier van werken en aan pose aanwijzingen geven. Als ik het idee krijg dat jij je op je gemak voelt gaan we verder en trekken we een leuk setje aan voor de volgende serie foto’s.

Na afloop maak ik een grote selectie van de gemaakte foto’s en bewerk ik deze licht. Vervolgens krijg je een uitnodiging om de foto’s te komen bekijken en kun je beslissen welke foto’s jij het mooiste vindt en wat je hier uiteindelijk mee wilt doen. Ook hier speel ik een grote adviserende rol in, aangezien ik het belangrijk vind dat je met een goed en vooral positief gevoel over de reportage en jezelf weer weg gaat. Daarna maak ik je bestelling af en zorg ervoor dat je een super leuk pakket op je deurmat krijgt….

pinterest moodboard boudoir fotografie

Een boudoir fotograaf (en dit zeg ik uit eigen ervaring bij het runnen van mijn Boudoir studio) spendeert dus gemakkelijk 25-30 uur aan 1 Boudoir klant. Een glamour fotograaf doet dat absoluut niet bij een reclameshoot voor Victoria Secret; dat kan ik je garanderen. Daarvoor zijn ze veel en veel te duur en te druk.

Boudoir fotografie is er voor iedereen, dus ook voor jou!

Het leuke van boudoir fotografie in tegenstelling tot glamour fotografie is dat iedereen; elke dame EN heer een boudoir klant kan zijn. Leeftijd; postuur of etnische afkomst is totaal niet belangrijk. Al zullen nu heel veel dames gaan zeggen dat zij er AB-SO-LUUT niet het juiste figuur voor hebben om een boudoir reportage van te laten maken. En daar ben ik het dus totaal niet me eens. Ik durf te zeggen dat elke dame mooi op de foto gezet kan worden in een spannend lingerie setje. Laat het me je bewijzen….

Boudoir foto’s zijn voor mij stuk voor stuk schitterende foto’s van de alledaagse dames in lingerie; een nachtjapon; een niemendalletje of in een korset of jarretels, waarin zij zich sexy en geliefd voelen, waarin zij zelfverzekerd overkomen en dit ook uitstralen op de foto’s die door mij gemaakt worden. Na afloop van de reportage en zeker wanneer je de gemaakte foto’s te zien krijgen tijdens de personal sale, zal je een andere kijk op jezelf krijgen. Je hebt immers een gewaagde stap genomen door je “bloot” te geven voor mijn lens; door je open te stellen om iets te gaan doen wat je nooit van jezelf had gedacht. Je hebt een overwinning behaalt voor jezelf en dat geeft je zeker weten een positief gevoel en een heerlijke ego boost. Ik wil je graag laten zien dat iedereen mooi en dus ook jij het waard bent om op de foto te gaan en dat je mooi van binnen en van buiten bent!

Helaas heb ik bovenstaande locatie niet meer in mijn bezit, maar werk ik sinds september 2023 vanuit twee geweldige locatie in Haarlem en Rijswijk of kom ik bij de dames thuis voor mooie beelden.

Wil je graag voor 2024 een shoot boeken, dan moet je me even mailen op info@sweetboudoir.nl of een appje sturen naar 06-53761082. Ik reageer tijdens kantooruren.

, , , , , , , , ,

Related Posts