Iedereen wereldwijd weet dat het op 14 februari Valentijnsdag is; de dag der liefde.. Maar wie heeft deze bijzondere dag eigenlijk bedacht en in het leven geroepen? 

Valentijnsdag is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven door een klein cadeautje (uit het hart) te geven. Puur om te laten zien dat je aan die persoon denkt en om die persoon geeft. Het cadeautje hoeft zeker geen duur cadeautje te zijn, maar het moet wel oprecht gegeven worden. Het meest wordt dit gedaan door middel van een kaartje met een zelf geschreven tekst…

Waarom is het 14 februari Valentijnsdag?

In 496 al riep Paul Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. De vraag is echter om welke heilige Valentijn het ging. Het kan namelijk gaan om twee verschillende Valentijnen, maar het kan ook prima 1 en dezelfde persoon zijn geweest. Er gaan meerdere  verhalen de ronde en daardoor is lastige te achterhalen – zeker omdat er van die tijd heel weinig schrift bewaard is gebleven- Welke Valentijn bedoeld is door Paul Gelasius.
Een veelgehoord verhaal draait om een Romeinse priester die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). De priester zou geweigerd hebben zijn geloof op te geven. In plaats daarvan probeerde hij de keizer zelfs te bekeren. Deze Valentijn stierf uiteindelijk als martelaar. De avond voor zijn executie zou hij nog wel een wonder hebben verricht door de blinde dochter van zijn cipier te helen en daardoor zou hij heilig zijn verklaard.
Ook wordt vaak een bisschop uit Terni genoemd als de Valentijn waarop Valentijsdag is gebaseerd. Deze Valentijn werd in 273 onthoofd tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus. Over hem is ook nauwelijks iets bekend. Niet uitgesloten is dan ook dat het om dezelfde Valentijn gaat als die hierboven genoemd is.
Het blijft dus gissen hoe deze dag nu precies in ontstaan.
Wel kunnen we vaststellen dat Valentijnsdag hedendaags vooral een commercieel karakter heeft gekregen en dat de nadruk ook steeds meer wordt gelegd op de anonimiteit en het ‘spannende’ en aan Valentijnsdag. Steeds meer mensen gebruiken deze dag om hun (geheime) liefde bekent te maken aan iemand in hun omgeving. (web)Winkels, restaurants en bioscopen haken al jaren met veel succes in op Valentijnsdag met speciale aanbiedingen, ludieke acties en veel reclame.

Post NL Valentijnsactie

Zo heeft Post NL al een aantal jaren de actie om het versturen van Valentijnskaartjes te stimuleren door je de mogelijkheid te bieden om op 13 februari je kaartje te posten met een echte kus in plaats van een postzegel!
Ik kon helaas tijdens het schrijven van deze blogpost nog niet op de website van Post NL vinden of ze de actie in 2019 ook weer gaan houden. Stiekem hoop ik eigenlijk van wel, want elk jaar stuurt mijn dochtertje ook een kus kaartje naar haar vriendjes (en naar papa en mama haha).
Deze commerical van Post NL wil ik jullie in ieder geval niet ontnemen! Ik blijf het nieuws volgen en laat jullie zsm weten of post NL de actie weer herhaald.

Pleurop gooit het over een andere boeg

De slogan van pleurop zegt het al helemaal: Verbloem het niet langer… Zeg het met Pleurop. Stuur op Valentijnsdag een verwelkt bosje bloemen naar je (toekomstige) ex-geliefde. Binnen 3 dagen was dit concept uitgedacht door de creatievelingen van Tosti Creative, was er een website online gezet en waren bloemenleveranciers platgebeld om aan verlepte bloemen te komen… Zouden er in 2019 ook weer mensen gebruik gaan maken van deze dienst? Ik ben benieuwd!

Maar heb je ook cadeautips voor Valentijnsdag?

Wil je weten welke leuke cadeautips ik heb verzameld voor jullie… kom dan morgen weer terug op deze website en lees de volgende blogpost: Cadeautips voor Valentijnsdag

Menu