Doe je mee?

Je kent dat vast wel…. een nieuw jaar staat voor veel mensen voor een nieuwe start en nieuwe kansen; voor het ontdekken of uitproberen van nieuwe dingen. Voor veel fotografen is de start van een nieuw jaar dan ook de uitgesproken periode om een nieuw fotoproject te starten en te werken aan hun skills en technieken. Het starten met een fotoproject wordt dan ook vaak gezien als het ideale moment om anders te leren kijken naar allerdaagse onderwerpen en het bijschaven van technieken en eigen creativiteit. Er zijn ontelbare fotoprojecten te bedenken en hieronder beschrijf ik de 5 meest aansprekende fotoprojecten waar ik komend jaar uit wil gaan kiezen om te gaan volbrengen…. Doe jij ook mee?

Volbrengen

ja volbrengen…. want ja… dat volbrengen is wel een dingetje heb ik de afgelopen jaren gemerkt.. Volhouden is iets wat ik toch echt meer moet gaan leren heb ik mezelf voorgenomen. Vol goede moed begin ik wel jaar weer aan een fotoproject om er na een paar weken achter te komen dat ik al een tijdje vergeten ben aan het fotoproject te werken… en dus geef ik het maar op :-S
Maar dit jaar zal het anders zijn…. eehhhhhhh

Uiteraard kan ik het mezelf zo moeilijk of makkelijk mogelijk maken door eerst te bepalen hoeveel tijd ik aan het project wil besteden door:
* ieder dag een foto te willen maken
* iedere week
* iedere maand of
* ieder seizoen een foto.

En dus kies ik datgene wat het beste bij me past en waarvan ik denk dat ik het vol kunt houden….

De 5 verschillende projecten

1. Een serie over 1 onderwerp of object

Dit fotoproject kun je op meerdere manieren benaderen:
optie 1:
# Kies 1 onderwerp waar je bijvoorbeeld elke dag; elke week of elke maand een foto van maakt; gedurende het hele jaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan “deuren”; “ramen” of “honden” (of andere huisdieren die je op straat tegen komt). In 2019 heb ik tijdens de vakantie in Italie het thema “Deuren” al eens uitgeprobeerd en vind die serie dan ook best geslaagd. Helaas zie ik hier in Nederland niet veel van zulke mooie deuren, dus lijkt dit thema mij best beperkt om een jaar lang vol te houden… Hierbij is het dan niet nodig om er continu mee bezig te zijn, maar meerdere keren per jaar. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en een leuke uitdaging zoekt.

Is een specifiek onderwerp te beperkt, dan kun je het ook ruimer kiezen en bijvoorbeeld denken aan “eten en drinken” of “vervoersmiddelen” als onderwerp voor je fotoproject.

Optie 2:
# Kies iedere maandag een hedendaags of juist actueel onderwerp of object, die je vanuit meerdere standpunten of op verschillende plekken fotografeert, wanneer je het object steeds met je mee neemt. Probeer daarbij iedere keer te bedenken wat je de week ervoor hebt gedaan en wat je deze keer dus anders gaat doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een ander standpunt of achtergrond van je object of fotografeer het met verschillende lenzen om zo je lenzen beter te leren kennen.

Optie 3:
Kies elke week een andere kleur die het hoofdthema van je foto wordt en ga specifiek op zoek naar die kleur op je dagelijkse of wekelijkse wandeltocht.

2. 365 dagen fotoproject

Simpel iedere dag een foto maken met je telefoon of je digitale systeemcamera. Wat er gefotografeerd wordt is niet belangrijk. Wel je motivatie waarom je die foto maakt.. wat heeft je die dag getriggert om juist dat onderwerp te fotograferen? Schrijf dat op in een notitie- of fotoboekje of post elke dag de gemaakte foto op een speciale Instagram pagina die je voor dit fotoproject aangemaakt hebt. Zo kun je later nog eens terug lezen wat je motivatie of herinnering bij die specifieke foto is geweest. PiktureFrame82

3. ICM fotografie

Een heel apart, maar best wel leuk project EN manier van fotograferen is ICM of te wel In Camera Movement fotografie. Bij deze stijl van fotografie is het juist de bedoeling dat je met een lange sluitertijd beweging in je foto krijgt. Deze beweging veroorzaak je dan ook zelf door de camera- wanneer de sluiter open staat – op en neer of heen en weer te bewegen; of door in en uit te zoomen. Ik heb door alvast een beetje te proberen vernomen dat deze stijl mij beter ligt met mijn digitale camera, dan met mijn telefooncamera. Dit omdat ik de sluitertijd van mijn telefoon niet voldoende omlaag kreeg, terwijl dit met een digitale camera prima lukt.

De foto’s die je krijgt zijn vooral abstrakt en kunstig, maar geven naar mijn idee toch grappige effecten:

4. Elke week een zelfportret

Omdat ik dit jaar de focus op mezelf; op zelflove en het groeien van mijn eigen bewustzijn wil leggen lijkt dit project me ideaal! Elke week bewust even tijd voor mezelf nemen en focussen op het maken van een leuke foto van mezelf. Het afgelopen jaar heb ik dat al wel een paar keer gedaan, maar door er een wekelijks item van te maken wil ik er dit jaar bewuster mee bezig zijn en de focus op mijzelf en mijn beeld van mezelf leggen.
Hoe ik het precies wil aanpakken weet ik nog niet, maar dat gaat hopelijk wel loslopen…

Het selfie project kun je ook op een erg leuke en creatieve manier aanpakken, door niet jezelf volledig te fotograferen, maar juist je voeten op de verschillende plekken waar ze het hele jaar door staan. Zorg er op zo’n moment dan wel voor dat je locatiebepaling aan staat op je telefoon of camera. Zo kun je later eventueel nog een kaart maken van alle plekken die je het jaar bezocht hebt. Ook dit vind ik wel een super leuk idee voor een fotoproject!

5. Het ABC fotoproject

Ook dit is een erg grappig idee voor een fotoproject. Zo kun je bijvoorbeeld onderwerpen fotograferen die met een bepaalde letter beginnen, of laat je juist de verschillende letters van het alfabet het onderwerp van je foto zijn. Zo kun je voor de A bijvoorbeeld een aardbei of de avondzon fotograferen of je kunt de A herkennen in bijvoorbeeld takken die over elkaar hangen en zo de letter A vormen.

Menu