Jaja; zelfs de stocking; panties of kousen in het Nederlands hebben een eigen nationale dag; de National Nylon Stocking Day, Al zie ik op internet 2 verschillende data voorbijkomen hiervoor. Namelijk vandaag… 15 mei als wereldwijde dag, maar ook 16 oktober (in Australië). Kousen zijn zeker een must have en must use item tijdens een boudoir reportage. Voor velen staat de kous voor sexy en elegant en is het een product dat door heel veel vrouwen dagelijks gedragen wordt. Door de jaren heen zijn er steeds meer modellen en kleuren bij gekomen gelukkig. Maar hoe is de kous en nationale kousendag eigenlijk ontstaan?

Kous –> Een kledingstuk, variërend in kleur, ontwerp en transparantie dat nauw zitten, erg elastisch is en om de voet of het been gedragen wordt. Een zeer “elegante” omschrijving dus voor zo’n mooi kledingstuk…

Kousen gedragen voor 1890 waren voornamelijk gemaakt van geweven materiaal, zoals katoen, linnen, wol en satijn en werden tot 1920 vooral gedragen voor de warmte die ze gaven. Toen in de jaren 1920 en daarna de zoom van jurken steeds hoger kwamen te zitten gingen vrouwen de kous meer en meer dragen over hun zichtbare geworden benen. De kousen uit 1920 waren eerst gemaakt van satijn en kunstzijde (rayon), gevolgd door nylon kousen in de jaren 40.

nylon kousen

De aller eerste kousen; een experiment

De allereerste (experimenteel) gemaakte kousen van nylon werden gemaakt door het bedrijf DuPont in 1937 en zijn nog steeds te zien in het National Museum for American History. Nylon is dan ook een van de eerste compleet door de mens gemaakte materialen in een laboratorium, bestaande uit polymeren (en nee verder dan dit ga ik wetenschappelijk niet). Het zou de sterke eigenschappen hebben van staal en de puurheid/ natuurlijkheid van spinnenwebben….

Het nylon moest vooral gaan dienen als een sterkere/ stevigere vervanging voor de oh zo delicate, fragiele en bovenal dure satijnen en kanten kousen die de dames in die tijd droegen.

Nylon kousen maakten hun grote entree tijdens een tentoonstelling tijdens de World’s fair in New York in 1939. Tegen de tijd dat de kousen eindelijk werden vrij gegeven voor verkoop aan de consumenten op… je raad het al…. 15 mei 1940, was de vraag naar deze producten al zo groot dat vrouwen de winkels met duizenden tegelijk overspoelden. 4 miljoen paar werden verkocht in vier dagen tijd!

Toen het Chemisch bedrijf DuPont in 1942 de productie van kousen staakte en zich ging focussen op de productie van parachutes; vliegtuigkoorden en touwen creëerde dit een massaal tekort aan kousen. Wat uiteindelijk resulteerde in een zwarte markt voor kousen en torenhoge prijzen. Aan het eind van de tweede wereldoorlog (de reden voor hun productie switch) gingen ze uiteindelijk weer over tot de productie van kousen. Echter konden de ze vraag niet bijbenen en leidde dit tot een run op nylon in Amerikaanse winkels. Uiteindelijk hebben ze later hun productie kunnen vergrootten en kunnen we wereldwijd gebruik maken van kousen.

Stocking VS Pantyhose –> Kousen vs panties/ maillot

In Nederland worden de termen kousen en panties nogal vaak door elkaar gebruikt door zowel winkelketens als door de consument zelf, terwijl men in bijvoorbeeld Amerika heel erg duidelijk is in het verschil tussen de stocking en de pantyhose. Een stocking; een kous is tot net over de knie en bevat geen broekje. Een pantyhose (panty of maillot) bevat daarentegen wel altijd een broekje en is dus ook zonder support te dragen. Bij een kous worden vaak jarretels gedragen, of maakt men gebruik van de zogenaamde ‘hold up’ plakranden die veel kousen nu ook hebben.

kous vs panty

In de jaren 40 en 50 maakten de eerste panties (pantyhoses) hun intrede. Film en theater producenten hadden broekjes genaaid aan de kousen tot opluchting van actrices en danseressen, zoals te zien in populaire films zoals Daddy Long Legs; een schitterende dansfilm uit 1955.

In 1959 werden de echte panties met broekje geïntroduceerd aan het publiek en kon de verkoop beginnen, wat direct leidde tot het dalen van de verkoop van de (onhandige; niet blijven plakkende)kous. In 1970 werden de panties zelfs meer verkocht dan de al oude kous, tot in 1987 de hold-up kousen op de markt kwamen…..

Boudoir reportage

Tijdens een boudoir reportage maak ik graag gebruik van kousen (met of zonder jarretels) EN pumps met hakken om een sexy en elegante look neer te zetten. Aangezien kousen voorkomen in vele kleuren en printen en patronen zie ik toch voornamelijk de zwarte kous zonder motief het meeste voorbij komen tijdens de boudoir reportage. Toch zou ik het best wel eens leuk vinden om te experimenten met kleuren en motieven in de kousen…. Dus dames… kom maar op!!

kousen tijdens een boudoir reportage

Bekijk dan vooral eens de ‘Obsession’ kousen van het merk Fiore eens!!

fiore kousen voor boudoir reportage

Een super mooie winkel voor panties en maillot is Pantyfashion.
De Australische Sweet Pins heeft zelfs een echt abonnement in het leven geroepen waarbij je maandelijks een leuke collectie kousen opgestuurd krijgt! Ik ben er alleen nog niet helemaal achter of ze ook wereldwijd versturen, of alleen in Australië…. wordt vervolgd.

Menu