Ik vind het leuk om de issue of inhaakkalenders regelmatig te checken op ‘bijzondere’ (feest)dagen. Tenminste.. bijzonder omdat ze in eerste instantie een vreemde benaming hebben zoals dus vandaag.. de Internationale dag van het vrouwencondoom. Deze dag is altijd op de derde woensdag in september en kan dus variëren in de datum. Dit jaar valt het dus op 16 september. Ik vraag me dan ook altijd af waarom deze speciale dag in het leven zijn geroepen en dus ben ik voor jullie op literatuuronderzoek uit gegaan…

Condooms (diegene die de mannen dus gebruiken) zijn al eeuwen een gemeengoed in de gemeenschap en worden ook uitgebreid getoond in de media tijdens de verschillende reclame mogelijkheden; zowel op de tv als ook in de gedrukte media. De vrouwelijke versie (ja die bestaat dus ook echt en werkt nagenoeg hetzelfde als de mannelijke versie) is bij lange na niet zo bekend en daarvoor wordt ook nog eens (bijna) geen reclame gemaakt. Toch is het voor vrouwen best belangrijk om te weten dat dit voorbehoedsmiddel (naast de pil) speciaal voor de vrouw bestaat. Net als een normaal condoom, beschermt ook het vrouwencondoom zowel tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, als tegen ongewenste zwangerschappen. Het condoom heeft voor vrouwen nog een voordeel; het biedt meer controle over hun eigen gezondheid en seksualiteit. Zij kunnen zelf beslissen dat tijdens de daad een condoom gebruikt gaat worden in plaat van afhankelijk te zijn van de man hiervoor.

Ik moet heel eerlijk toegegeven dat ik er wel ooit eens van gehoord had, maar er nog nooit over na heb gedacht om het te gebruiken.
Wie van jullie kent het en heeft het wel eens gebruikt?

Nieuwsgierig geworden naar het vrouwencondoom? Hier zijn ze oa te koop: Condomerie te Amsterdam

Dit is een zeer educatief (en net) filmpje over het gebruik van het vrouwen condoom.

Menu