Vandaag; 5 juli, is het de internationale dag van de bikini. De dag waarop we de uitvinden van de bikini; de fransman Louis Reard eren.
De bikini werd vernoemd naar het Bikini Atoll, een van de marchallen-eilandjes in de grote oceaan, waarop het Amerikaans leger atoomproeven verrichtte in de jaren 30 en 40.


Maar wat heeft het eiland dan met de hedendaagse bikini te maken? Toen Reard de bikini ontwikkelde, borduurde hij verder op het werk dat een concurrent vlak daarvoor had geïntroduceerd. Landgenoot Jacques Heim (een mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim) had een tweedelig badpak ontworpen dat hij “’s werelds kleinste badpak” noemde. Volgens de huidige maatstaf was dat ontwerp toen niet bepaald klein te noemen. Het onderstuk wist nog net de navel te bedekken – wat eigenlijk al uit den boze was in die tijd. 4 dagen na de atoomproeven op Bikini Atoll was de presentatie van Louis en ook de bikini sloeg in als een bom en de kranten schreven er uitgebreid over; vandaar dus de naam bikini volgens Louis.
Het ontwerp van Louis was omstreden en klein – net een atoom – “De navel wordt niet bedekt. Stel je voor!” . “Een echte Bikini moet je door een trouwring kunnen trekken”, luide Louis zijn slogan… Atoombommen werden beschouwd als een teken van de technologische vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog. Réard wilde hetzelfde uitstralen: “Net als de bom is de bikini klein, maar die maakt ook een verwoestende indruk.” was zijn redenering.

Maar waarom dan 5 juli zul je je afvragen…. Nou, dat was dus de dag in 1946 waarop Louis zijn ontwerp op de catwalk ging showen. Echter waren er geen modellen die het wilden dragen en heeft hij uiteindelijk een naaktdanseres bereid gevonden het alsnog te showen. De bikini was zo klein dat het in het luciferdoosje zou kunnen passen wat ze tijdens de presentatie in haar handen hield. (foto midden)

Toch lijkt het er op dat de bikini al veel ouder is. Want op romeinse grottekeningen die enkele jaren gelezen zijn gevonden, zijn namelijk sportende vrouwen te zien in een tweedelig kledingstuk!

Menu